Jaki rusz na grilla – żeliwny czy stalowy? Lip21

Tagi

Podobne posty

Podziel się:

Jaki rusz na grilla – żeliwny czy stalowy?

Sezon na grillowanie trwa. Dobierając odpowiednie elementy grilla, warto zastanowić się nad tym, czy lepszym rozwiązaniem będzie ruszt stalowy, czy żeliwny. Poniżej porównujemy wady i zalety obu rodzajów. Jak dokonać najlepszego wyboru?

Podstawowe różnice pomiędzy żeliwem i stalą nierdzewną

Zarówno żeliwo, jak i stal nierdzewna stanowi stop żelaza i węgla. Główna różnica tkwi w zawartości tego drugiego – stal nierdzewna nie zawiera w sobie więcej niż 2% węgla, podczas gdy jego zawartość w żeliwie może być wyższa. To przesądza o jego ciemnej barwie i dużo lepszym przewodnictwie ciepła. Z kolei stal nierdzewna zawiera nawet do 10% chromu, nieobecnego w żeliwie, który przesądza o jej odporności na rdzewienie, tworząc na powierzchni materiału powłokę ochronną. 

Rodzaje rusztów stalowych

Często spotykanym rodzajem stalowego rusztu do grilla jest ten przyjmujący formę dobrze znanych prętów. Jest to forma rusztu, która w zupełności wystarczy do przygotowania standardowych potraw na grilla. Alternatywą do tego typu rusztu są tzw. odlewy – chodzi tutaj także o ruszt w formie klasycznych prętów, lecz w tym przypadku są one już dużo grubsze, co pomaga w dłuższym utrzymaniu ciepła. Innym rozwiązaniem są również wykonane ze stali blachy, które doskonale sprawdzą się podczas grillowania w terenie, przy czym zaznaczamy, że jest to rozwiązanie umożliwiające zatrzymanie ciepła jedynie na krótki czas. 

Rodzaje rusztów żeliwnych

Ruszty żeliwne z kolei różnią się od siebie nie tyle kształtem, ile rodzajem powłoki. Ruszty tego typu mogą być pokryte warstwą ceramiczną, która dzięki lekko porowatej powierzchni skutecznie zapobiega przywieraniu jedzenia. Z kolei ruszty pozbawione powłoki nie są zabezpieczone przed tym problemem i wymagają dokładnego czyszczenia po każdym wykorzystaniu. 

Ruszt stalowy – zalety i wady

Zalety

  • Ruszty stalowe są lekkie, co ułatwia ich wykorzystanie w terenie.
  • Stal wykazuje odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz na korozję.
  • Stal jest łatwa w pielęgnacji.
  • Szybko nabiera odpowiedniej temperatury.
  • Ruszty ze stali nierdzewnej są niedrogie.
  • Stalowe ruszty łatwiej znoszą nieregularne czyszczenie.

Wady

  • Z rusztu stalowego  da się korzystać jedynie jednostronnie.
  • Ruszt stalowy szybko wytraca ciepło, jego ogrzanie wymaga większego zużycia energii.
  • Wraz z coraz większym zużyciem, coraz częściej przywiera do niego jedzenie.
  • Na powierzchni może wystąpić rdzawy nalot.

Ruszt żeliwny – zalety i wady

Zalety

  • Długo utrzymują temperaturę.
  • Wytrzymają długie użytkowanie – nie wymagają częstej wymiany.
  • Są dwustronne.
  • Długo utrzymują natłuszczenie powierzchni.
  • Równomiernie rozprowadzają ciepło.
  • Doskonale sprawdzą się do dań wymagających krótkiej obróbki termicznej w wysokiej temperaturze. 

Wady

  • Koszt zakupu rusztu żeliwnego jest dużo większy niż w przypadku rusztu stalowego.
  • Ruszt żeliwny musi być dokładnie czyszczony i konserwowany po każdym użyciu. 
  • Nie jest odporny na uszkodzenia mechaniczne.
  • Nie nadaje się do użytkowania w terenie ze względu na swoją większą wagę. 
  • Żeliwo jest mniej odporne na rdzę.

Jak wybrać kształt rusztu do grilla?

Pytanie to warto postawić sobie przed ostatecznym wyborem modelu grilla, jaki będzie Ci towarzyszył na przestrzeni letnich sezonów. Dużo zależy od tego, czy z grilla korzystasz jedynie na podwórku, czy jednak zależy Ci na modelu, który możesz zabrać ze sobą, gdziekolwiek się udajesz. Mając ograniczone miejsce w bagażniku auta, postaw raczej na kwadratowe formy grilla i rusztu do niego, jeśli jednak masz nieco więcej miejsca, możesz śmiało zaopatrzyć się w ruszt do grilla okrągły

ruszt

Idealny ruszt na grilla – co dziś wybierzesz?

Dużo zależy od Twoich preferencji związanych z grillowaniem – jeśli często przygotowujesz dania wymagające wysokiej temperatury, dużo lepiej sprawdzi się ruszt żeliwny, ze względu na długi czas utrzymywania ciepła. Innym argumentem, przemawiającym za jego zakupem jest również długotrwała żywotność – jeśli odpowiednio się zatroszczysz o stan swojego żeliwnego rusztu, możliwe, że wcale nie trzeba będzie go wymieniać. Ruszt żeliwny pomoże Ci również uzyskać idealną, elegancką kratkę na Twoich daniach, co ma znaczenie, jeśli zależy Ci na estetycznym podaniu przygotowywanych potraw.