Tagi

Podobne posty

Podziel się:

Czy norma ISO 22000 jest obowiązkowa?

ISO 22000 to norma określająca wymagania wobec systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności. Obejmuje ona wszystkie organizacje łańcucha produkcji żywności, zaczynając od upraw i hodowli, na stole z żywnością kończąc.  

 

Co reguluje norma ISO 22000?

 

ISO 22000 stanowi pierwszą międzynarodową normę, która wprowadziła ujednolicony i w pełni zharmonizowany na poziomie globalnym standard zarządzania bezpieczeństwem i higieną żywności. Jest odpowiednia dla każdej firmy w całym łańcuchu produkcji żywności bez względu na jej wielkość. W skład serii ISO 22000 wchodzą obecnie następujące normy: 

  • ISO 22000 Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, która określa wymagania dla wszystkich organizacji w łańcuchu żywnościowym,
  • ISO/TS 22004 System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, stanowiąca przewodnik do zastosowania ISO 22000,
  • ISO/TS 22003 System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, określająca wymagania dla jednostek audytujących i certyfikujących,
  • ISO 22005 Identyfikowalność w łańcuchu żywnościowym, będąca ogólnymi wymaganiami i przewodnikiem do zaprojektowania systemu identyfikowalności.

Norma ISO 22000 opiera się na zasadach Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) oraz o system zarządzania jakością PN-EN ISO 9001, z którym posiada kilka elementów wspólnych, między innymi wymagania dotyczące nadzoru nad dokumentacją, odpowiedzialność kierownictwa oraz zarządzanie zasobami. Podobieństwa te wspomagają proces integracji systemów. Pozwalają również uzyskać pełną kontrolę nad zagrożeniami, które mogą pojawić się na którymś z ogniw łańcucha bezpieczeństwa żywności, znacznie ułatwiając zarządzanie organizacją. 

 

Kto powinien się dostosować do normy ISO 22000?

 

Norma ISO 22000 przeznaczona jest dla firm chcących zintegrować swoje systemy jakościowe, między innymi ISO 9001, z Systemem Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Do jej wytycznych powinni dostosować się: 

  • producenci płodów rolnych,
  • producenci pasz,
  • producenci produktów pierwotnych,
  • wytwórcy środków żywnościowych,
  • operatorzy transportu, a więc firmy logistyczne i transportowe,
  • firmy świadczące usługi magazynowania,
  • hurtownie,
  • jednostki organizacyjne działające w strefie detalicznego zbytu produktów, a więc sklepy i markety, 
  • jednostki organizacyjne działające w strefie usług żywieniowych, takie jak restauracje, bary oraz firmy cateringowe, 
  • producenci maszyn i urządzeń,
  • producenci materiałów opakowaniowych,
  • producenci środków czystości,
  • producenci składników i substancji dodatkowych,
  • producenci pestycydów i nawozów, 
  • producenci leków i środków dietetycznych,

a także jednostki organizacyjne świadczące usługi. 

 

Czy dostosowanie się do normy ISO 22000 jest obowiązkowe?

 

Firmy działające w branży spożywczej mają ustawowy obowiązek przestrzegania przepisów w zakresie higieny zgodnie z wytycznymi Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP). Monitorowaniem zgodności zajmuje się w tym wypadku holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA). W przeciwieństwie do HACCP, uzyskanie zgodności z ISO 22000 nie jest obowiązkowe. Z uwagi na fakt, iż norma ta jest uznawana na całym świecie i stanowi potwierdzenie jakości oraz niezawodności firmy, jej wdrożenie jest jednak zalecane każdemu przedsiębiorstwu z branży spożywczej. 

 

Korzyści wdrożenia normy ISO 22000

 

Wdrożenie normy ISO 22000 w organizacji pozwala uzyskać wiele korzyści. Wśród nich można wymienić między innymi: 

  • znaczne podniesienie skuteczności zapewnienia bezpieczeństwa żywności,
  • zapewnienie zgodności z obowiązującymi przepisami prawa krajowego i międzynarodowego, 
  • dostosowanie się do regulacji klienta, 
  • poprawa zarządzania ryzykiem, 
  • zminimalizowanie poziomu wszelkich zagrożeń na każdym etapie wytwarzania, produkcji oraz dostarczania usługi,
  • budowanie rzetelnej komunikacji z konsumentami i interesariuszami,
  • zwiększenie liczby konsumentów i interesariuszy,
  • zapewnienie najlepszych technologicznych i organizacyjnych rozwiązań, 
  • wzrost jakości produktu, 
  • optymalizacja wykorzystania zasobów w skali całego łańcucha dostaw, 
  • efektywne zarządzanie programami wymagań wstępnych (PRP), 
  • sprawne wdrażanie oraz opracowywanie środków kontroli,
  • poprawienie wizerunku firmy w odniesieniu do bezpieczeństwa żywności, 
  • zwiększenie konkurencyjności organizacji na rynku krajowym i zagranicznym. 

Choć wdrożenie ISO 22000 jest dobrowolne i stanowi wyłącznie rekomendację, daje większą pewność uzyskania bezpieczeństwa żywności i pozwala organizacji osiągnąć wymierne korzyści. Certyfikat potwierdzający zgodność z normą wystawiany jest na okres trzech lat na podstawie audytu certyfikacyjnego przeprowadzanego przez akredytowaną, niezależną jednostkę certyfikującą wcześniej wybraną przez firmę.