Dlaczego powinniśmy używać opakowań ekologicznych?
Opakowania jednorazowe, powstające dotychczas głównie z plastiku są zdecydowanie wygodnym i praktycznym dodatkiem różnego rodzaju festiwali, przyjęć plenerowych, a nawet codziennego życia wielu osób spędzających sporo czasu poza domem. Jednorazowe opakowania to podstawa działania branży gastronomicznej, ale też niestety jeden z największych obecnie problemów ekologicznych na całym świecie. Recykling i utylizacja plastikowych woreczków na pieczywo, styropianowych opakowań na obiady, jednorazowych kubeczków i słomek, plastikowych pojemników na ciasta czy wreszcie małych, jednorazowych sztućców są właściwie niemożliwe, choć tony tego typu śmieci trafiają każdego dnia na nasze wysypiska. Rozwiązaniem mogą być alternatywne, ekologiczne opakowania jednorazowe. Dlaczego ich stosowanie jest tak ważne i czy rozwiązania ekologiczne są w stanie skutecznie zastąpić wygodę, do jakiej przyzwyczaiły nas plastikowe opakowania jednorazowe?
Opakowania ekologiczne a plastikowe – czym się różnią?
Problem nadmiaru śmieci nienadających się do ponownego użycia jest na świecie powszechny i stanowi jedno z największych zagrożeń środowiskowych XXI wieku. Duży udział w ich produkcji mają niestety jednorazowe opakowania plastikowe, które każdy właściwie bez zastanowienia wyrzuca ze swojej kuchni każdego dnia. Szanse na to, że człowiek całkowicie zrezygnuje z opakowań jednorazowych są nikłe – ich niska cena, łatwość przechowywania i wysoka funkcjonalność są powodem, dla którego utrzymały się na rynku tak długo i w dalszym ciągu są numerem jeden wśród naczyń dla gastronomii. Jednorazowe nie zawsze musi oznaczać jednak złe, czego dowodem są opakowania ekologiczne.
Na pierwszy rzut oka jednorazowe opakowania eko nie różnią się od tradycyjnych opakowań plastikowych, choć w praktyce materiał z jakiego zostały wykonane jest dla środowiska znacznie przyjaźniejszy. Przykładem są tu choćby wykonane z papieru torebki, pojemniki czy kubki jednorazowe, które po użyciu i recyklingu ulegną rozkładowi wielokrotnie szybciej, niż tworzywa sztuczne. Próba eliminacji nadmiaru śmieci powinna rozpocząć się od eliminacji nadmiaru plastiku, a ten tworzy problem szczególnie w kategorii plastików jednorazowych.
Dlaczego warto wybierać opakowania ekologiczne?
Opakowania biodegradowalne, ekologiczne jednorazówki, drewniane sztućce – Warszawa i inne miasta coraz aktywniej angażują się w politykę pro-ekologiczną, wprowadzając do punktów gastronomicznych ekologiczne i biodegradowalne opakowania na żywność przeznaczone do jednorazowego użytku. Opakowania wykonane ze szkła, papieru, resztek trzciny cukrowej, skrobi roślinnej, liści bambusa lub liści palmowych są obecnie coraz szerzej dostępne jako wyposażenie dla punktów gastronomicznych, dzięki czemu trafiają do klientów i budują świadomość potrzeby dbania o środowisko także wśród klientów. Dlaczego to takie ważne?
Ilość zanieczyszczeń generowanych przez tradycyjne opakowania jednorazowe nie ogranicza się do ogromnej sterty śmieci nie nadających się do recyklingu. Już sama produkcja jednej plastikowej butelki wymaga zużycia kilku litrów wody, wyprodukowania sporej ilości gazów cieplarnianych i zużycia energii, która wystarczyłaby na stworzenie kilku, może nawet kilkunastu sztuk opakowań biodegradowalnych. Te ekologiczne mogą być bez problemu poddane recyklingowi i wykorzystane ponownie w produkcji jednorazowych opakowań lub np. papieru toaletowego, a jeśli nie zostaną prawidłowo przetworzone, z łatwością ulegną naturalnej biodegradacji.
Co więcej, do produkcji ekologicznych opakowań często wykorzystuje się materiały które wcześniej traktowane były jako śmieci – dobrym przykładem są tu resztki trzciny cukrowej pozostające po procesie produkcji cukru. Z resztek tego typu można bez problemu stworzyć jednorazowe talerzyki, pojemniki czy kubki na napoje i przygotować biodegradowalne opakowania bezpieczne dla środowiska.
Na co zwrócić uwagę wybierając opakowania ekologiczne?
Radom, Warszawa, Wrocław, Kraków – miasta generujące w Polsce najwięcej zanieczyszczeń są tymi, które jako pierwsze wprowadzają też na rynek wiele alternatywnych, bezpieczniejszych dla środowiska elementów biodegradowalnych. Wśród dostępnych dla konsumentów opcji pojawiają się między innymi drewniane sztućce (Warszawa wprowadza je regularnie do sieciowych restauracji), ekologiczne naczynia i opakowania na żywność, papierowe talerze i miski ulegające szybkiej biodegradacji, papierowe torby na kanapki i zakupy, ekologiczne pojemniki na ciasto i obiady, nie rozpadające się w kontakcie z wodą, ale i nie tak trudne w utylizacji jak opakowania styropianowe czy wreszcie papierowe słomki do napojów, które w przeciwieństwie do swoich plastikowych odpowiedników nie trafiają w masowych ilościach na dno oceanu.
Wybierając opakowania ekologiczne zwróć uwagę na materiał, z jakiego zostały wykonane – wspomniane już drewno, papier czy odpady biodegradowalne są zdecydowanie najlepszym wyborem, bo gwarantują stuprocentową skuteczność w redukcji zanieczyszczeń i plastikowych śmieci trafiających do środowiska.