Jak wybrać meble gastronomiczne? Lut09

Tagi

Podobne posty

Podziel się:

Jak wybrać meble gastronomiczne?

Czy wiesz, że obecnie największą popularnością cieszą się meble gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej? Jest ku temu całkiem dużo powodów, którymi za chwile się zajmiemy. Zakup wyposażenia do lokalu gastronomicznego to duże wyzwanie, niezależnie od tego, jak duże masz doświadczenie w prowadzeniu tego typu przedsięwzięcia. Czym charakteryzują się dobrze dobrane meble gastronomiczne? Czy sprawdzają się tylko na zapleczu?

Idea live cookingu a meble gastronomiczne

Panuje dziś trend na zdrowe, samodzielnie przygotowane posiłki, zatem niektórzy właściciele, aby przekonać do siebie klientów nieco bardziej, pragną pokazać odwiedzającym cały proces przygotowywania jedzenia (można to określić ideą otwartej kuchni) – bez gotowców, przyspieszeń i niezdrowych dodatków.

Możemy tu mówić o popularnym ostatnio live cookingu, którego idea rozwinęła się o dziwo już w 1927 roku, po emisji programu The Betty Crocker School of the Air na amerykańskiej stacji radiowej NBC. Dzisiaj przekłada się to na popularność programów takich jak Bake Off, MasterChef i wielu innych.

Zalety profesjonalnych mebli gastronomicznych

Jak już była o tym mowa, najpopularniejszym surowcem, wykorzystywanym w produkcji umeblowania gastronomicznego jest stal nierdzewna. Dlaczego? Niezależnie od tego, czy zaplecze naszego lokalu jest widoczne dla klientów, czy też, tak jak w tradycyjnych lokalach, raczej ukryte, meble te nadal będą proste, estetyczne i łatwo będzie je dopasować do nowoczesnego wnętrza. Są one jednocześnie schludne i nieprzykuwające nadmiernej uwagi.

Meble w lokalu gastronomicznym są często narażone na wilgoć, zatem jeśli zastosowalibyśmy wyroby drewniane, mogłyby one z czasem ulec np. rozwarstwieniu lub zniszczeniu. Z meblami wykonanymi ze stali nierdzewnej nie ma tego problemu. Są one niesłychanie łatwe w czyszczeniu i dezynfekowaniu, nie ma zatem ryzyka, że rozwiną się na nich groźne bakterie, które mogłyby przeniknąć do potraw. Stal nierdzewna, jak sama nazwa wskazuje, nie jest też podatna na korozję, dzięki czemu meble gastronomiczne wykonane z niej będą nam długo służyły i wyglądały wprost nienagannie.

gastronomiczne meble

Korzyści z wykorzystania stali nierdzewnej w meblach gastronomicznych

Warto wspomnieć też o tym, że potrafią one być bardzo wytrzymałe. Możemy znaleźć w wielu źródłach informację o tym, że metalowe półki będą w stanie udźwignąć nawet do 400 kilogramów!

Kolejnym plusem mebli wykonanych ze stali nierdzewnej jest ich uniwersalność. Sprawdzą się zarówno w ciepłej kuchni, w której nieustannie obecne są wysokie temperatury, a także w zupełnie odmiennych warunkach, które występują w chłodni. Niektóre modele mebli mogą być wyposażone w kółka, co czyni je niezwykle łatwymi do przemieszczania.

Meble gastronomiczne na wymiar

Oprócz materiału skupimy się również przez chwilę na meblach gastronomicznych na wymiar. Zdarza się, że przez nietypowy kształt powierzchni lokalu, nie pasują do niego żadne meble z tych, które możemy dostać w sklepach. Z pomocą przychodzi wówczas usługa zamówienia mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej na wymiar, dzięki czemu będą one idealnie wpisywały się w przestrzeń placówki, w jakiej chcemy je umieścić.