Dania azjatyckie w Twojej kuchni
Kuchnia azjatycka ma w Polsce wielu zwolenników. Mówiąc o takiej kuchni mamy na myśli zwyczaje kulinarne państw takich jak Japonia, Chiny, Wietnam, ale również Tajwan, Singapur, Malezja i Indonezja. Pomimo wielu różnic mają one cechy wspólne, którymi jest używanie woka do przyrządzania potraw, owoce morza oraz duża ilości warzyw. Niezwykłą popularnością cieszą się w Polsce potrawy kuchni azjatyckiej takie jak: sushi, sajgonki, czy kurczak w pięciu smakach. Kuchnia azjatycka zachwyca aromatami i smakami, które czasami potrafią zaskakiwać nas Europejczyków.
Kuchnia azjatycka zdrowa i smaczna
Jeżeli chcielibyśmy przyrządzić w domu danie kuchni azjatyckiej, to na pewno musimy się zaopatrzyć w wok, ryż, makaron ryżowy, ryby bądź owoce morza, kurczak albo kaczkę, rzadziej wołowinę bądź wieprzowinę, wiele aromatycznych przypraw, serek tofu i sos sojowy, glony, miso. Wok jest naczyniem uniwersalnym, które pozwala na smażenie w niewielkiej ilości tłuszczu, ale także w głębokim tłuszczu, jak również gotowanie na parze.
Kuchnia azjatycka jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe dzięki takim produktom jak: różnego rodzaju oleje, na przykład sojowy czy sezamowy, które obniżają poziom cholesterolu w organizmie i przyspieszają również metabolizm. Potrawy zachowują swoje wartości odżywcze, a przede wszystkim witaminy, dzięki szybkiemu smażeniu potraw na woku w wysokiej temperaturze.
W kuchni azjatyckiej nie używa się tłuszczów zwierzęcych, które w dużej mierze odpowiadają za zbyt wysoki cholesterol. Produkty smaży się bardzo szybko, ponieważ na przykład warzywa kroi się na bardzo wąskie paski, dlatego warto zaopatrzyć się w bardzo ostry nóż, który umożliwia łatwe ich pokrojenie. Wegetarianie w kuchni azjatyckiej znajdą wiele przepysznych potraw. Jako zamiennika mięsa używa się produktów sojowych w postaci tofu, czyli sera zrobionego z ziaren soi, tempeha i fermentowanej pasty miso. Amatorzy mięsa zadowolą się głównie kurczakiem lub kaczką, ponieważ Azjaci unikają w swojej kuchni czerwonego mięsa. Zadawalają się głównie rybami, bądź owocami morza, które są bogate w witaminę B, jod, fluor, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, zapobiegające miażdżycy, obniżające cholesterol i wspomagające utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Owoce stanowią główny składnik deserów.
Makarony w kuchni azjatyckiej wyrabia się z ryżu, fasoli oraz groszku, który nazywa się popularnie sojowym, mąki gryczanej, tapioki lub z pszenicy jako tak zwany błyskawiczny. Makarony chińskie są lekkostrawne, często wolne od glutenu, z niskim indeksem glikemicznym. W kuchni azjatyckiej słodkości są wyjątkowe, bo oparte na mleczku kokosowym, ryżu, marchewce, ale i fasoli. To produkty zupełnie nie kojarzące się nam z deserem
Przyprawy w kuchni azjatyckiej
Kuchnia azjatycka jest niezwykle aromatyczna. Charakterystycznego zapachu i smaku potrawom nadają zioła, takie jak: kolendra, papryczka chili, imbir, kurkuma, trawa cytrynowa. Imbir ułatwia trawienie, łagodzi bóle i mdłości, działa rozgrzewająco i poprawia krążenie krwi, dlatego idealnie sprawdzi się w mroźne dni. Chili rozgrzewa, poprawia krążenie, obniża zły cholesterol, pobudza trawienie, działa przeciwbakteryjnie. Kurkuma dzięki zdrowotnym właściwościom kurkuminy ma szerokie działanie lecznicze, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, reguluje poziom cukru w organizmie, oczyszcza wątrobę. Niezwykle aromatyczna trawa cytrynowa leczy niestrawność i łagodzi bóle głowy, działa antydepresyjnie. Natomiast kolendra leczy niestrawność i oczyszcza wątrobę.
Gdzie dostępne są produkty kuchni orientalnej?
Produkty kuchni orientalnej można kupić w sklepach internetowych, gdzie jest ich szeroki wybór od makaronów, glonów grzybów, kasz, przypraw, mąk, herbat, olejów, past i kremów, ryżów, sosów i wielu innych. Warto nie tylko poznawać i smakować jej oryginalne potrawy, ale również wprowadzić je do swojego domowego menu.